Terug naar
Inhoud

"Parc Zonnehove"
Winter in Domburg...

Bevroren zee bij Domburg
Olieverf op doek
1916
Mies Elout-Drabbe
(1874 - 1956)
(Particuliere collectie)

Mies Elout-Drabbe werd geboren in 1874 te Utrecht. Zij kwam in 1895 naar Domburg, kreeg schilderles van de Middelburgse zeeschilder W.J. Schutz, en bezocht de Haagse kunstacademie. Ze was gehuwd met de directeur van de Domburgse Zeebadinrichting.
Ze hielp o.a. Jan Toorop en Mondriaan aan tentoonstellingsruimte, en toen de financiŽle situatie van Mondriaan in de jaren twintig zeer slecht was (hij verkocht geen enkel schilderij) ondersteunde zij hem af en toe geldelijk. In haar werk is de invloed van Toorop en Mondriaan waarneembaar.

In zeer uitzondelijk strenge winters bevroor in het verleden ook de Noordzee enkele keren langs onze kust. In de zeer koude nachten kon men dan een vreemd gezoem, gebruis, en gekraak horen, als vaarde een stormwind onder het ijs. Dan vormden zich lange barsten, waarlangs water werd uitgestoten, en samengeperste lucht onder het ijs een uitweg moest zoeken.

IJs rondom strandpaal

De winter van 1963 was de koudste van de vorige eeuw. Op 5 december vroor het in Zeeland al 12 graden, en daarna bleef het op veel plaatsen drie maanden achtereen elke dag vriezen. Met -3,4į C was ook februari zeer koud. De winter van 1947 bezet de tweede plaats.

IJswallen op het strand

Bronvermelding / Source: colofon

Terug naar
Inhoud

.

.

.